Com funciona el calendari Lunar Vietnamita?

El calendari lunar vietnamita és un sistema de mesurament del temps basat en el cicle lunar que és utilitzat tradicionalment a Vietnam. Aquest calendari està basat en el cicle de 29,5 dies de la lluna, i es divideix en 12 mesos de 29 o 30 dies. El calendari lunar vietnamita també té un sistema de cinc elements (metall, aigua, fusta, foc i terra) i sis direccions (nord, sud, est, oest, nord-est i sud-oest) que s'utilitzen per determinar les dates importants. 

Cada mes lunar comença amb la primera lluna nova, i hi ha moltes celebracions i festivals importants que se celebren en aquest calendari. El Tết Nguyên Đán, o Any Nou Lunar Vietnamita, és un dels festivals més importants del calendari lunar vietnamita. Es celebra el primer dia del primer mes lunar i és una ocasió per a la reunió familiar, els regals i les ofrenes als ancestres. 

El calendari lunar vietnamita també és utilitzat per determinar les dates de les collites de cultius, especialment per als arbres fruiters. Això es deu a que molts arbres fruiters tenen cicles de floració i collita que estan sincronitzats amb el cicle lunar. Així, el calendari lunar vietnamita es pot utilitzar per determinar les millors dates per a la plantació i la collita de diferents tipus de cultius. 

Els 12 mesos del calendari lunar vietnamita són:
  1. Tí (giêng) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 21 de gener i el 19 de febrer, té 29 o 30 dies.
  2. Sửu (hai) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 20 de febrer i el 21 de març, té 29 o 30 dies.
  3. Dần (ba) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 22 de març i el 20 d'abril, té 29 o 30 dies.
  4. Mão (tư) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 21 d'abril i el 21 de maig, té 29 o 30 dies.
  5. Thìn (năm) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 22 de maig i el 20 de juny, té 29 o 30 dies.
  6. Tỵ (sáu) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 21 de juny i el 22 de juliol, té 29 o 30 dies.
  7. Ngọ (bảy) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 23 de juliol i el 22 d'agost, té 29 o 30 dies.
  8. Mùi (tám) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 23 d'agost i el 22 de setembre, té 29 o 30 dies.
  9. Thân (chín) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 23 de setembre i el 22 d'octubre, té 29 o 30 dies.
  10. Dậu (mười) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 23 d'octubre i el 21 de novembre, té 29 o 30 dies.
  11. Tuất (mười một) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 22 de novembre i el 21 de desembre, té 29 o 30 dies.
  12. Hợi (mười hai) - comença el dia de la primera lluna nova entre el 22 de desembre i el 19 de gener, té 29 o 30 dies.
Es important destacar que aquestes dates són aproximades i poden variar lleugerament cada any.

Algunes de les festivitats més destacades relacionades amb el calendari lunar són:
  • Tết Nguyên Đán (Any Nou Lunar Vietnamita): és la celebració més important de Vietnam, es celebra el primer dia del primer mes lunar (Giêng Tết) entre gener i febrer. és una ocasió per a la reunió familiar, els regals i les ofrenes als ancestres.
  • Tết Trung Thu (Festival de les llunes mitjanes): celebra el dia de la lluna plena del mes lunar de setembre o octubre. Es celebra amb ballarines amb màscares, cantants i músics a les carreteres.
  • Tết Trung Nguyên (Festival de les llunes mitjanes): celebra el dia de la lluna plena del mes lunar de febrero o març. Es celebra amb ballarines amb màscares, cantants i músics a les carreteres.
  • Lễ Hội Đoan Ngọ (Festival de la primavera): celebra el primer dia del mes lunar de mayo. Es celebra amb música, ball i activitats al carrer.
  • Lễ Hội Tết Trung Nguyên (Festival de les llunes mitjanes): celebra el dia de la lluna plena del mes lunar de agost. Es celebra amb música, ball i activitats al carrer.
  • Tết Đoan Ngọ (Festival de primavera): celebra el primer dia del mes lunar de novembre. Es celebra amb música, ball i activitats al carrer.
Aquestes són algunes de les dates més importants del calendari lunar vietnamita, però hi ha moltes altres celebracions i festivals que es celebren durant l'any. En futurs posts d'aquest blog anirem veient en més detall cadascuna d'aquestes celebracions. L'origen de l'ús del calendari Lunar a Vietnam prové del període de dominació xinesa del nord del país. En aquesta època Vietnam utilitza el calendari xinès. Posteriorment, durant la dinastia Ngo fins al començament de la dinastia Ly (939-1078): el Vietnam independent encara utilitza el calendari xinès. Durant les Dinasties Ly i Tran (1080-1300), Vietnam calcula el seu propi calendari (calculat segons el calendari de la dinastia Song xinesa). Aquest tipus de calendari té moltes diferències respecte al calendari xinès en aquest mateix període.

Dinasties Tran, Ho i Le (1306-1644): Vietnam utilitza el mateix calendari que les dinasties Yuan i Ming utilitzades a la Xina.Des de l'època de la guerra Trinh-Nguyen fins a l'inici de la dinastia Nguyen (1645-1812): Vietnam va utilitzar el seu propi calendari i va calcular el seu propi calendari, calculat segons el calendari Dai Thong. Durant aquest període, el calendari xinès i el calendari vietnamita van ser molt diferents.

Dinastia Tay Son (1789-1801): no està clar quin calendari va utilitzar la dinastia Tay Son perquè es van destruir els documents del període posterior de Tay Son. A la zona controlada pels Senyors Nguyen, encara es feia servir el calendari de la Dinastia Le, calculat segons el calendari Dai Thong.

Durant les dinasties Nguyen i Francesa (1813-1945): Utilitzant el calendari Hiep Ky, durant aquest període no hi havia cap diferència entre el calendari vietnamita i el xinès.

El període de resistència contra els francesos (1946-1954): Vietnam ja no tenia calendari propi, per la qual cosa va seguir el llibre de la Gran Muralla de la Xina.

El període de separació de les dues regions (1955-1975): el calendari lunar a les regions nord i sud és diferent perquè s'utilitzen diferents zones horàries per als càlculs.

Des de 1976 fins a l'actualitat: tot el país de Vietnam calcula el calendari lunar segons la 7a zona horària.

En resum, el calendari lunar vietnamita és un sistema de mesurament del temps basat en el cicle lunar que és utilitzat tradicionalment a Vietnam. Està dividit en 12 mesos de 29 o 30 dies, i té un sistema de cinc elements i sis direccions que s'utilitzen per determinar les dates importants. Aquest calendari també és utilitzat per determinar les dates de les col·leccions de cultius, especialment per als arbres fruiters.

Comments