Ke Huy Quan

Ke Huy Quan, també conegut com a Jonathan Ke Quan és un actor i director de cinema d'origen vietnamita i nacionalitat americana. Va començar la seva carrera com a actor infantil a finals dels anys 70 i va aconseguir el seu gran èxit en la pel·lícula "Indiana Jones and the Temple of Doom" (indiana jones i el temple maleït) de 1984, on va interpretar el paper de Short Round. També va aparèixer en la pel·lícula "The Goonies" (els Goonies) de 1985 fent el paper de Data. Després d'aquestes pel·lícules, va fer algunes aparicions a la televisió i va continuar actuant en algunes pel·lícules de Hollywood fins a finals dels anys 90. Quan es va retirar de l'actuació va començar a treballar com a asistent de direcció.

Després de la seva carrera com a actor infantil a finals dels anys 80 i principis dels 90, Jonathan Ke Quan va continuar actuant en algunes pel·lícules i programes de televisió. Va fer aparicions en pel·lícules com "Super Mario Bros." de 1993 i "X-Men" de 2000. També va aparèixer en alguns episodis de les sèries de televisió "Full House" i "The Fresh Prince of Bel-Air".

Després de retirar-se com a actor, Quan va començar a treballar com a assistnt de director en diverses pel·lícules d'acció i d'aventures. Ha treballat en pel·lícules com "Crank" de 2006, "The Expendables" de 2010 i "G.I. Joe: Retaliation" de 2013. També ha treballat com a coordinador de coreografies de lluita en moltes altres pel·lícules.

L'any 2022, després de rependre la seva carrera com a actor al ser seleccionat per a la pel·lícula Everything Everywhere All at Once, escrita i dirigida per Daniel Kwan i Daniel Scheinert, va guanyar el Globus d'Or a millor actor secundari pel seu rol de marit de la protagonista.

Quan Ke Huy va néixer el 21 d'agost de 1971 a Saigon, Vietnam, que ara es coneix com Ho Chi Minh City. El seu pare va ser un oficial de l'exèrcit sud-vietnamita i va ser capturat pel Viet Cong durant la guerra del Vietnam. Quan tenia 8 anys, Quan i la seva família van escapar de Vietnam en un vaixell de refugiats i van arribar als Estats Units com a refugiats polítics. Quan i la seva família es van establir a San Diego, Califòrnia. Quan va començar a actuar en petits papers en teatre local i va ser descobert per un agent que el va ajudar a obtenir papers en pel·lícules i programes de televisió.

Comments