El Tết, l'Any nou Vietnamita

Tết, es una abreviacio de Tết Nguyen Dan que es l'Any Nou Lunar Vietnamita, és una de les celebracions més importants del calendari vietnamita. El Tết té lloc en el primer dia del calendari lunar vietnamita i és una oportunitat per a la família i els amics per reunir-se i celebra el començament d'un any nou.
Les arrels del Tết es remunten a l'antiguitat, quan els vietnamites van adoptar el calendari lunar xinès per a les seves pròpies celebracions. El calendari lunar vietnamita està basat en les fases de la lluna i, per tant, la data del Tet canvia cada any en el calendari gregorià.
Les tradicions del Tet inclouen la neteja de la llar per purificar-la per al nou any, decorar la llar amb flors i plantes fresques i preparar menjars especials per a la celebració. Els vietnamites també s'han de vestir amb roba nova per a l'ocasió i visiten les tombes dels seus ancestres per rendir homenatge.
Durant el Tet, moltes ciutats vietnamites es plenen de mercats, on la gent pot comprar menjar, flors i altres articles per a la celebració. Hi ha també un gran desplegament de focs d'artifici i altres espectacles públics.
El Tet és també un moment per fer regals, i és habitual que les persones intercanviïn diners en efectiu, envoltats de fulles de lotus, com a desitjos de bon fortuna per al nou any.
En resum, el Tet és una de les celebracions més importants del calendari vietnamita i uneix a les persones de tot el país per celebra el nou any lunar. Les tradicions i les activitats que es duen a terme durant aquest període inclouen la neteja de la llar, la decoració, el menjar especial, el vestir-se amb roba nova, visitar les tombes dels ancestres, fer regals, i gaudir d'espectacles públics i mercats.
Un llibre que explica molt bé algunes de les tradicions i costums que es duen a terme durant el Tết es Tết Together escrit per Alice Trinh i am ilustracions Jade Le. El podeu trobar a amazon.

Durant el Tet, moltes persones a Vietnam viatgen per tornar a casa per estar amb la seva família i celebrar la festa junts. Això pot ser especialment important per a les persones que viuen i treballen en les grans ciutats i no veuen regularment la seva família a les zones rural. Això pot fer que els transport públics sigui molt concorregut en els dies immediatament abans i després del Tet.
A més a més, moltes persones aprofiten les vacances del Tet per viatjar i explorar altres parts del país. Alguns llocs turístics populars inclouen la ciutat antiga de Hoi An, la ciutat de Huế, el Parc Nacional de Phong Nha-Ke Bang i les platges de la costa central.
A part de la celebració amb família, algunes persones també participen en activitats culturals i tradicionals organitzades per les autoritats locals, com ara espectacles de música i dansa, competicions de cuina i altres activitats recreatives.
En resum, durant el Tet moltes persones a Vietnam viatgen per tornar a casa per celebrar junts amb la seva família i també aprofiten les vacances per visitar altres llocs del país, i participar en les activitats culturals i tradicionals organitzades per les autoritats locals.
Aquest any el Tết Nguyen Dan es celebra el diumenge 22 de gener de 2023. A Vietnam les vacances oficials per a les vacances son entre el 20 i el 26 de gener del calendari gregorià (Entre el 29 de desembre i el 5 de gener del calendari lunar).

Comments